Соціальний проект «Культурна родина – читаюча дитина» на Корюківщині

Основним джерелом знань народу завжди були книги і читання. Книга вчила і продовжує вчити людину жити, розкриває перед нею чарівний світ знань, добра, ідей і роздумів, збагачує інтелект.

Корюківська ЦБС Чернігівської обл. є провідником у такий світ, виконуючи функції центру інформації у забезпеченні різноманітних запитів і потреб користувачів – людей різних вікових, освітніх і фахових категорій.

6JOXZebGEf8

Основну увагу бібліотеки району зосереджують на широкій популяризації української національної культури, вивченню краєзнавства, духовному становленню особистості, особливо молоді, відродженню загальнолюдських цінностей. А запорукою успішної роботи мають стати нові надходження, особливо до книгозбірень у сільській місцевості. Отож, бібліотекарі району з радістю підтримали новий соціальний проект «Культурна родина – читаюча дитина», зініційований  Корюківською міською молодіжною організацією «Альтернатива». Ця доброчинна акція тривала з 1 листопада 2013 року по 18 січня 2014 року. Проект мав дві цілі, перша – це проведення культурного заходу для всієї родини, друга – збір коштів на поповнення книжкових фондів сільських бібліотек.

aG93XL81k0Y

У трьох приватних крамничках міста були встановлені скриньки для благодійних пожертв. Відкрито банківський рахунок, на який добродійники мали змогу перераховувати кошти. У найбільших населених пунктах району і в самій Корюківці розвішані рекламні плакати, котрі знайомили з проектом. Корюківська ЦБС звернулась з проханням підтримати доброчинну справу не лише до місцевих підприємців, а й до благодійних організацій.

Інформаційну підтримку здійснювали районна газета «Маяк», місцеві та обласні інтернет-ресурси: «Корюківка – наше місто», «Північний вектор», «ПіК», сайт Корюківської міської ради та Чернігівська телерадіокомпанія «Сівер-центр».

C7t5p1gnTIE

Першим відгукнувся та долучився до благородної справи Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна». Ця благодійна організація уже не перший рік опікується книгозбірнями у рамках власного проекту «Сільські бібліотеки». Цього разу Фонд подарував читачам Корюківської ЦБС книг на суму 17,5 тис. грн. Окрилені такою потужною підтримкою, бібліотекарі та учасники «Альтернативи» ще з більшим завзяттям узялися до справи. Було вирішено провести різдвяний тур з Вертепом та поколядувати у найбільших громадах Корюківщини (Олександрівці, Наумівці, Сядриному, Холмах). На захід, який проходив переважно у бібліотеках, а де й у будинках культури, були запрошені дорослі й діти. Приходили цілими родинами. Майстрині пропонували разом зробити новорічно-різдвяну листівку та прикрасу на ялинку. А ті, хто не був зайнятий у виготовленні атрибутів різдвяних свят, взяли участь у веселих іграх. А потім була вистава. Дзвінко лунали колядки у виконанні Вертепу, найменшому учаснику якого виповнилося лише 5 років, а найстаршому – 30. По закінченню дійства господарі «нагороджували» виступаючих «дарами», після чого грілися запашним чаєм та пригощалися смаколиками, а останнім акордом було запускання небесного ліхтарика як символа очікування різдвяного дива. З успіхом виступав Вертеп альтернативівців і у Чернігові на фестивалі «Коза», наколядувавши до скриньки пожертв іще 700 грн. Загалом зібрали 3190 грн., на які придбали нові дитячі книги.

Изображение 474

До благородної справи долучилися не лише мешканці сіл Корюківщини, а й приватні підприємці з Корюківки, кредитна спілка «Корюківська». Проект підтримали  видавництво «Свічадо» зі Львова, культурно-мистецький центр «Інтермеццо» з Чернігова, книгарня на Пушкінській з Києва, молодіжна організація «Альтернатива» зі своїми друзями-партнерами – Спілкою української молоді та Національним фондом розвитку демократії (NED).

У ході проекту «Культурна родина – читаюча дитина» користувачі бібліотек мали змогу зустрітися та поспілкуватися з письменниками та поетами: і не лише місцевими, а і гостями Корюківського краю. Запам’яталась зустріч з ніжинською поетесою Тетяною Винник. Користувачі центральної бібліотеки мали змогу насолодитися поезією з уст самої авторки, дізнались про те, як сьогодні можна видати власну книгу. Було презентовано дитячий пізнавальний журнал «Крилаті». У переддень Хрещення Господнього до Корюківки завітали гості з Києва – письменники Віталій та Дмитро Капранови. Під час зустрічі зі своїми прихильниками вони, окрім щирого, душевного спілкування, подарували годину чудових пісень на слова українських поетів. А ще розказали про книги свого видавництва «Зелений пес». Письменники презентували нове видання – справжню книгу для сімейного читання «Мальована історія Незалежності України». А оскільки у той день добігав кінця і сам проект, то й брати Капранови, долучившись до доброї справи, подарували бібліотечку власних книг для кожної сільської бібліотеки.

s94177097

Соціальний проект «Культурна родина – читаюча дитина» успішно завершився врученням близько 1500 книг бібліотекарям Корюківського району. Загальна сума залучених коштів склала понад 26 тис. грн. Відтепер мешканці сіл, відвідуючи свою бібліотеку, матимуть змогу познайомитись з якісною за змістом літературою. Кожен бажаючий зможе вибрати книжку на свій смак.

LGi1SWUeF2U

Велике щастя – бачити і розуміти, що наша спільна справа принесла комусь радість і натхнення для звершення добра! Ми віримо, що наша праця потрібна, ми знаємо, що вона принесе користь, ми мріємо, що це змінить щось у комусь, хоч часом і не помічаємо, що це змінює нас…

За матеріалами Чернігівського ОВ УБА

Залишити коментар