Свято миколаївської книги крокує у друге десятиріччя

Традиційно до Всесвітнього дня книги і авторського права, який відзначається 23 квітня, за підтримки Миколаївської облдержадміністрації та  Миколаївської міської ради з 22 по 26 квітня в Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького м. Миколаєва відбулась ХІ виставка місцевих видавництв «Миколаївська книга – 2013».

Програма виставки  включала широкий спектр заходів з популяризації  місцевих видавництв, авторів, книг та читання серед мешканців міста. Основним майданчиком  проведення виставки стала Центральна бібліотека ім. М.Л. Кропивницького.

SONY DSC

22 квітня в бібліотеці відбулося урочисте відкриття виставки за участю представників органів влади, видавництв, творчої інтелігенції, бібліотек, ЗМІ. На огляд городян свою продукцію представили 15 миколаївських видавництв і 4 журнали. Серед постійних учасників цього заходу – видавництва «Атол», Гудим І.О., «Дизайн та Поліграфія», «Іліон», «Можливості Кіммерії», «Наваль», «el Talisman», «Шамрай», «Яслав», видавничі центри Миколаївського національного аграрного університету, МНУ ім. В.О. Сухомлинського, Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, НУК ім. адм. Макарова, ЧДУ ім. Петра Могили, видавнича фірма Ємельянової Т.В., журнали «Автограф. Век ХХІ», «Деловой союз», «Имена». Вперше було представлено літературно-художній журнал «Соборная улица». В рамках відкриття виставки відбулося нагородження переможців I обласного конкурсу на кращий проект з популяризації місцевого книговидання та читання.

В цей день в Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулася культурно-дозвіллєва акція «Ніч в бібліотеці», до якої увійшли цікаві та різноманітні культурні заходи за участю краєзнавців, поетів, музикантів.

SONY DSC

23 квітня у програмі тематичного дня виставки «Сучасне літературне життя міста» відбулася презентація літературно-художніх видань: інтернет-журналу «Миколаїв Літературний» та журналу «Соборная улица».

24 квітня у традиційний тематичний день виставки «Історико-краєзнавча книга» у скайп-форматі відбулася презентація книги В. Циганова «Морская полосатая идет пехота в бой». Книга присвячена героїчному десанту К. Ольшанського. В цей день також були презентовано книги В. Подгуренка «Сергей Дмитриевич Колосов – создатель корабельного газотурбостроения» та С. Трошина «Генеральний», присвячені двом видатним конструкторам НВО «Зоря-Машпроект» – С.Д. Колосову і В.І. Романову.

Презентац_я л_тературно-художн_х видань_2

25 квітня  в рамках тематичного дня «Шануємо митців слова і книги» було представлено нову бібліотечну ініціативу – Літературний музей на Потьомкінській. Під час зустрічі гості виставки ознайомились з експозицією художніх робіт директора Миколаївського художнього музею ім. В.В. Верещагіна С. Рослякова, першими  матеріалами з літературного краєзнавства, які надійшли до бібліотечного музею. Партнерами заходу виступили Миколаївський обласний краєзнавчий музей, любитель історії Ю. Любаров. Поети Д.Д. Кремінь та В.Ю Пучков передали в дарунок бібліотечному музею свої художні портрети.

В Літературному сквері на прилеглій до бібліотеки території за підтримки департамента ЖКГ Миколаївської міської ради було висаджено три іменні саджанця на честь миколаївських авторів Ю.С. Крючкова, В.Ю. Пучкова, А.А. Малярова.

За традицією в рамках «Миколаївської книги» відбулося урочисте нагородження переможців VII обласного конкурсу «Краща Миколаївська книга».

26 квітня пройшов ювілейний вечір «Митцю не треба нагород, його нагородила доля» відомого миколаївського прозаїка А. А. Малярова, присвячений 80-річчю від дня його народження. Ювіляра привітали друзі, колеги по перу, видавці, бібліотекарі, журналісти.

Урочисте нагородження переможц_в VII обласного конкурсу _Краща Миколаївська книга__6

В ХІ виставці місцевих видавництв взяли участь також Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна, де відбулося Свято Нової книги «Казкові подарунки від миколаївських письменників», під час якого презентувалися книги для дітей миколаївських авторів. В Науково-педагогічній бібліотеці м. Миколаєва в рамках загальноукраїнської акції «Місяць Миколи Вінграновського» пройшли поетичні вітання «Я поет однієї ноти» (ведучий – поет Т. Кремінь).

Арт-супроводом ХІ виставки стали колективна інсталяція «Миколаївська книга», відеопроект «Побажай Миколаївській книзі!!!», виставка художніх робіт С. Рослякова «З минулого в майбутнє» та документальна виставка «Історії славетні сторінки» з приватного зібрання миколаївського колекціонера В. Юрлова. Під час виставки Центральна бібліотека ім. М.Л. Кропивницького отримала в дар від В. Юрлова близько 3 тис. художніх листівок другої половини ХХ століття.

Протягом виставки місцевих видавництв миколаївці та гості міста могли поспілкуватися з літераторами, істориками, краєзнавцями та розширити свої знання щодо історії та сучасного культурного життя міста.

З такими традиційними та новими ініціативами виставка «Миколаївська книга» стартувала в друге десятиріччя свого існування.

Залишити коментар